29 augustus 2019: vrouwen in conflict preventie en (post)conflict situaties in het licht van het VN-Vrouwenverdrag
Op donderdagmiddag 29 augustus organiseert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag een bijeenkomst samen met TIYE International, WILPF Nederland, WO=MEN Dutch Gender Platform en YWCA Nederland. Onderwerp is CEDAW’s Algemene Aanbeveling (General Recommendation) nr. 30: vrouwen in conflict preventie en (post)conflict situaties.
De bijeenkomst is bedoeld voor vertegenwoordigers van organisaties en experts die zich bezighouden met vrouwen, vrede en veiligheid.
De bijeenkomst start met een introductie over Algemene Aanbeveling nr. 30 van het Vrouwenrechtencomité door Rita Naloop (TIYE International) en Jade Gulay Fitoz (YWCA NL, St. WADI).
Vervolgens geeft Anne-Floor Dekker (Programmamanager Gender, Vrede en Veiligheid bij WO=MEN) een inleiding over (bijna) twintig jaar Resolutie 1325 van de VN-Veiligheidsraad.
Daarna volgt een discussie over vervolgstappen: hoe kunnen we de aanbeveling van CEDAW strategischer inzetten in ons dagelijks werk met betrekking tot vrouwen, vrede en veiligheid?
Dagvoorzitter is Ted von Meijenfeldt (WILPF, Platform Vrouwen en Duurzame Vrede). De bijeenkomst wordt afgesloten met een hapje en een drankje.
Meer informatie op de website van het Netwerk.
Plaats: YWCA kantoor te Utrecht
Aanvang: 15 uur (inloop vanaf 14.30 uur)
Toegang is gratis – aanmelding graag vóór 22 augustus bij het secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag.
28 oktober 2019: Bijeenkomst “Vrouwen, Verblijfsrecht en Internationale Verdragen”.
Vanwege het afhankelijk verblijfsrecht moeten nieuwkomers de eerste vijf jaar van hun verblijf in Nederland bij hun partner wonen, op straffe van verlies van hun verblijfsvergunning. Wat betekent deze juridische afhankelijkheid voor de zelfstandigheid van vrouwen? In hoeverre maakt deze afhankelijkheid haar kwetsbaar(der) voor geweld? Hoe verhoudt de vijf jaar durende afhankelijke verblijfsvergunning zich tot internationale verdragen zoals het VN-Vrouwenverdrag en het Istanbul Verdrag?
Hierover gaat de bijeenkomst die het Netwerk VN-Vrouwenverdrag op 28 oktober a.s. organiseert samen met de Landelijke Werkgroep Mudawannah, Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN), de Nederlandse Vrouwenraad (NVR), Nisa4Nisa en TIYE International.
Tijdens de bijeenkomst bespreken we het belang van een zelfstandig verblijfsrecht voor vrouwelijke gezinsmigranten en vluchtelingenvrouwen vanuit het perspectief van internationale mensenrechtenverdragen. Ten behoeve van deze bijeenkomst vindt onderzoek plaats naar aanknopingspunten in internationale wetgeving/verdragen die het belang van een zelfstandig verblijfsrecht voor vrouwen onderstrepen.
Datum: maandag 28 oktober 2019 van 14.00 – 17.00 uur.
Locatie: nog niet bekend.
Kosten: geen. U kunt zich wel alvast aanmelden. Meer informatie volgt op de website van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag.
VN-Vrouwenverdrag 40 jaar!
Op 18 december 2019 is het precies 40 jaar geleden dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties het Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen aanvaardde. CEDAW, het Expertcomité dat toeziet op naleving van het VN-Vrouwenverdrag organiseert het hele jaar 2019 allerlei activiteiten, veelal in samenwerking met (internationale) partners. Zie CEDAW’s website voor een overzicht.
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag beraadt zich nog op mogelijke activiteiten zo mogelijk met partner organisaties – voor zo ver bekend zijn er nog geen andere initiatieven in Nederland.
Suggesties zijn welkom bij het secretariaat van het Netwerk.
Een mooi vervolg van de zomer gewenst!
Webredactie vn-vrouwenverdrag.nl