Concept schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag 1.0
De penvoerders van de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag Alicia Dibbets en Valeska Hovener leggen de laatste hand aan het concept voor Schaduwrapportage 1.0, bedoeld voor de schriftelijke vragen, de List of Issues & Questions, die het CEDAW-comité aan de Nederlandse verdragspartij gaat formuleren in zijn presessie 65 op 7-11 maart 2016.
Op dinsdag 3 november wordt het concept rondgestuurd binnen het Netwerk VN-Vrouwenverdrag , naar de geraadpleegde experts en naar iedereen die daarom vraagt bij het secretariaat van het Netwerk (schaduwrapportage@gmail.com). Commentaar en aanvullingen moeten uiterlijk 13 november naar dit emailadres gestuurd worden – wie dat echt niet haalt kan een paar dagen respijt vragen. Planning is dat de herschreven versie op 7 december klaar is. Dan komt nog een Engelstalige eindredactie, terwijl tegelijkertijd het verzoek om ondertekening aan een breed scala aan NGO’s wordt voorgelegd. Begin januari volgt vormgeving, druk en verzending naar het CEDAW-secretariaat in Genève.
In januari/februari zal een publieksbijeenkomst plaatsvinden voor de achterban van de ondertekenende organisaties waarop de prioriteiten voor de mondelinge presentatie aan het CEDAW-Comité worden vastgesteld. Nader bericht over de bijeenkomst volgt in december.
6 november consultation meeting ‘ Hoe krijgen we ZMV-vrouwen op de politieke agenda?’
Tiye International organiseert samen met Femmes for Freedom en het Netwerk VN-Vrouwenverdrag een bijeenkomst over Institutionele mechanismen uit het Beijing Platform for Action in relatie tot het VN-Vrouwenverdrag. Het CEDAW-Comité heeft in Algemene Aanbeveling 28 uitgewerkt hoe verdragsstaten het verbod van discriminatie van vrouwen uit art. 2 van het Vrouwenverdrag uit moeten werken. Zo moet discriminatie van specifieke kwetsbare groepen voorkomen en aangepakt worden en moeten staten aandacht hebben voor intersectionaliteit en op elkaar in werkende vormen van discriminatie.
Doel van de bijeenkomst is tevens aanbevelingen te formuleren voor de schaduwrapportage.
Datum en tijd: 6 november, 13 – 16.30 uur.
Plaats: Bertha van Sutner Building Laan van Meerdervoort 70 Den Haag
Aanmelding noodzakelijk i.v.m. lunch en toezending van documentatie: projob@upcmail.nl.
26 november symposium ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
De Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann organiseert in samenwerking met de Juridische Faculteit van de Universiteit Leiden een symposium over de uitzonderingspositie van het huishoudelijk personeel in het sociaal recht.
Plaats: Kamerlingh Onnes Gebouw – zaal B 031 (Steenschuur 25 Leiden).
Tijd: 15 – 17 uur
In 2010 verscheen het boek Een baan als alle andere?! De rechtspositie van huishoudelijk personeel. Daarin is de gebrekkige rechtsbescherming van huishoudelijk personeel, zoals huishoudelijke hulpen, werksters, alfahulpen en pgb-zorgverleners kritisch onder de loep genomen en in internationaalrechtelijk perspectief bezien. Leontine Bijleveld schreef een Addendum op dit boek met de titel Een baan als alle andere?! Vooruitgang in de rechtspositie van huishoudelijk personeel? Een overzicht van de ontwikkelingen 2010-2015. Onder andere komt aan de orde dat zowel CEDAW als het Comité voor Economische, Sociale en Culturele Rechten dat toeziet op het het Internationaal Verdrag inzake Economische, Sociale en Culturele
Rechten van de VN de Nederlandse regering dringend hebben aanbevolen huishoudelijk personeel dezelfde rechten te geven als alle andere werknemers.
Programma o.l.v. middagvoorzitter prof. mr. Rikki Holtmaat:
15.15 – 15.30 uur Inleiding mr. Eva Cremers, co-auteur van Een baan als alle andere?!
15.30 – 16.30 uur Paneldiscussie met prof. mr. Gerrard Boot (hoogleraar arbeidsrecht Universiteit Leiden en raadsheer bij Hof Amsterdam), prof. dr. Klara Boonstra (hoogleraar internationaal sociaal recht Vrije Universiteit Amsterdam en juridisch beleidsmedewerker FNV), drs. Leontine Bijleveld (co-auteur Een baan als alle andere?! en auteur van het addendum), Martin Flier Directeur Arbeidverhoudingen ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (gevraagd).
Toegang is gratis, aanmelding is niet nodig. Meer informatie op de website van de VVR.
Bijeenkomst over Schadelijke Praktijken
In november 2014 heeft het CEDAW-Comité samen met Kinderrechtencomité een Algemene Aanbeveling vastgesteld over (het bestrijden van) schadelijke praktijken (CEDAW GR 31). Het Kinderrechtencomité ziet toe op de uitvoering en naleving van het VN-Verdrag voor de rechten van het kind. Als schadelijke praktijken worden genoemd: meisjesbesnijdenis / FGM, kindhuwelijken en gedwongen huwelijken, polygamie en eergerelateerd geweld.
Samen met Movisie, Defence for Children en Tiye International gaat het Netwerk VN Vrouwenverdrag een bijeenkomst hierover organiseren, mede om een bijdrage aan de Schaduwrapportage 2.0 te leveren. Verwacht wordt dat de bijeenkomst in februari of maart in het nieuwe jaar plaatsvindt. Wie mee wil werken kan zich melden bij het secretariaat van het Netwerk (schaduwrapportage@gmail.com).
Enige berichten over de voortgang CEDAW-zaak Zwangere Zelfstandigen 2004-2008
Eén uitkering toegekend!
De zes klaagsters hebben met de uitspraak van het CEDAW-Comité in de hand een uitkering aangevraagd bij het UWV. Eén heeft die gekregen! Drie zijn er afgewezen en ook het bezwaar daartegen is afgewezen. Deze klaagsters hebben beroep ingesteld bij de rechtbank of zijn daar mee bezig. Twee aanvragen zijn nog in behandeling. In het bezwaar en beroep wordt uiteraard naar voren gebracht dat één van de zes die allen in dezelfde omstandigheden verkeerden wel een uitkering heeft verkregen. Dat op basis van het gelijkheidsbeginsel dan voor de anderen hetzelfde behoort te gelden. Het UWV verwerpt deze argumentatie en stelt dat het fout was die ene uitkering toe te kennen. De rechtbanken in Utrecht en in Amsterdam zullen de komende maanden hier een juridisch oordeel over vellen.
Kabinet onttrekt zich aan follow-up dialoog bij CEDAW
Zoals we al in een eerdere nieuwsbrief schreven weigert het kabinet gehoor te geven aan de aanbevelingen van CEDAW, zowel ten aanzien van de zes klaagsters als ten aanzien van de vrouwen die in dezelfde positie zaten (2004-2008). Dit heeft het kabinet in september 2014 aan CEDAW geschreven. Klaagsters hebben gehoor gegeven aan verzoek van CEDAW om daarop te reageren (oktober 2014). Deze reactie is voorgelegd aan Nederland als verdragspartij, maar die heeft niet verder willen reageren en onttrekt zich dus aan de follow-up dialoog. Klaagsters hebben in september 2015 CEDAW op de hoogte gesteld van de nadere ontwikkelingen.
In de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag waaraan het Netwerk VN-Vrouwenverdrag op dit moment werkt zal de kwestie aan de orde worden gesteld.
Rechtszaak tegen minister Asscher
Klaagsters hebben rechtstreeks aan minister Asscher gevraagd hen te compenseren, zoals CEDAW had aanbevolen. Namens de minister is verwezen naar de brief naar CEDAW en is niet ingegaan op de argumenten van klaagsters. Hiertegen is bezwaar aangetekend door klaagsters. Dit is niet ontvankelijk verklaard door het ministerie, dat geen besluit wenst te formuleren. Hier is beroep tegen aangetekend bij de rechtbank – geen besluit is ook een besluit. De zitting zou oorspronkelijk begin november zijn, maar die is verdaagd, waarschijnlijk omdat het ministerie nog geen verweerschrift had ingediend. Traineren lijkt de belangrijkste strategie van overheidswege.
College voor de Rechten van de Mens (CRM)
In Mensenrechten in Nederland 2014 – Jaarlijkse rapportage roept het CRM de regering op om uitspraken van internationale toezichthouders, waaronder CEDAW, na te leven. In de kabinetsreactie van Minister Plasterk op deze Mensenrechtenrapportage, in het zomerreces naar het parlement gestuurd, wordt geen aandacht besteed aan deze dringende aanbeveling. De vaste commissie voor binnenlandse zaken, coördinerende commissie mensenrechtenbeleid, heeft beide stukken voor kennisgeving aangenomen. Jammer. Het ligt voor de hand dat het CRM in zijn schaduwrapportage over de voortgang van de uitvoering van het VN-Vrouwenverdrag aandacht aan deze kwestie zal besteden.
Oproep voor bijdrage aan de actiepot
De nu al meer dan acht jaar durende procedures hebben veel geld en energie gekost. Het Proefprocessenfonds Clara Wichmann heeft diep in de buidel moeten tasten. Experts van de Vereniging voor Vrouw en Recht hebben om niet bijdragen geleverd, waarbij de VVR reiskosten vergoedde. Gelukkig nemen FNV bonden nu ook kosten voor hun rekening. Aanvulling van de actiepot is echter niet alleen welkom, maar ook noodzakelijk.
De gift is fiscaal aftrekbaar want de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wie geen tientje kan missen vragen we een symbolische bijdrage over te maken, als blijk van uw waardering voor onze inzet voor deze principiële zaak.
IBAN NL81 INGB 0004 65 53 38 t.n.v. Vereniging voor Vrouw en Recht Leiden, o.v.v. bijdrage CEDAW zaken