Nieuwe rapporteurs!
Alicia Dibbets (32) en Valeska Hovener (34) stellen zich bij deze aan jullie voor als de nieuwe schaduwrapporteurs. Samen zullen zij de 6de rapportagecyclus van het VN-Vrouwenverdrag samenstellen voor de CEDAW-sessie (waarschijnlijk) in de zomer van 2016. Ze zullen binnenkort het VN-Vrouwenverdrag Schaduwproces blog weer nieuw leven in blazen.
In het kort: wie zijn ze?
Alicia Dibbets is zelfstandig mensenrechten onderzoeker en trainer. Na haar studie Internationaal Recht werkte zij bij verschillende organisaties binnen de mensenrechtensector in Nederland, waaronder het College voor de Rechten van de Mens, het SIM (Universiteit Utrecht) en de International Federation of Health and Human Rights Organisations. Ze heeft ervaring in het doen van onderzoek naar de implementatie van mensenrechten in de praktijk en het ontwikkelen van mensenrechten educatie materiaal. Op het gebied van vrouwenrechten deed zij onderzoek bij het SIM naar geweld tegen vrouwen. Daarnaast werkte Alicia in 2006 mee aan de Peruaanse schaduwrapportage voor het VN-Vrouwenvedrag bij CLADEM-Peru in Lima. In 2010 voerde zij drie maanden onderzoek uit naar de implementatie van het VN Vrouwenverdrag in Zuidoost-Azië bij IWRAW-AP in Kuala Lumpur. www.linkedin.com/in/amdibbets
Valeska Hovener is freelance journalist en eigenaar van tekstbureau In Vogelvlucht. Na haar studie Journalistiek, behaalde zij een master in Comparative Women’s Studies in Culture and Politics aan de Universiteit Utrecht. Haar afstudeerscriptie voerde zij uit bij FNV Vrouw, waarvoor ze een jaar lang onderzoek deed naar de werking van diversiteit. Valeska heeft zich op verschillende wijze ingezet voor vrouwenzaken, zowel in Nederland als over de grens. Zo werkte ze als hoofdredacteur bij PowerLady, een stichting die zich inzet voor de empowerment van jonge meiden met een dubbele etnische achtergrond. En schreef ze over vrouwenrechten in 2012 voor een Engelstalige krant in Nepal. Momenteel is ze net terug van haar reis naar Afghanistan waar ze voor een reportage in een blijf-van-mijn-lijf-huis in Kabul verbleef. Ook werkt ze aan een managementboek over vrouwen, zorg en carrière maken. www.invogelvlucht.com
Wat gaan ze doen?
Ter voorbereiding op de ‘grote’ schaduwrapportage zullen Alicia en Valeska eerst een voorzet voor de List of Issues presenteren tijdens de pre-sessie van het CEDAW, die vermoedelijk eind dit jaar zal plaatsvinden. Ze hebben hiervoor gekozen, omdat het CEDAW zelf aangeeft in deze fase meer te hebben aan een beknopt overzicht van kernpunten met daarin suggesties voor vragen op het gebied van vrouwenzaken aan de Nederlandse regering, dan aan een volledig schaduwrapport. Om de voorzet voor List of Issues voor september dit jaar af te kunnen ronden, vragen zij jullie alle mogelijke input en expertise te leveren. De rapporteurs nemen daarvoor binnenkort persoonlijk contact met deze en gene op. Ook suggesties voor expertmeetings zijn van harte welkom: schaduwrapportage@gmail.com.
Planning voorzet List of Issues:
16 maart – start schaduwproces
25 maart – eerste thema’s voor expertmeetings in kaart gebracht
30 april – voorstel selectie voor List of Issues
Mei/juni – expertmeetings
24 juli – voorstel teksten voorzet List of Issues
Augustus – feedbackrondes door Netwerk VN-Vrouwenverdrag en betrokken organisaties
20 september – Definitieve versie voorzet List of Issues (na native English eindredactie)
Oktober/november – sessie CEDAW, gevolgd door presessie
Vacature secretariaat Netwerk VN-Vrouwenverdrag
Het Netwerk zoekt voor de uitvoering van de secretariaatswerkzaamheden een opvolger voor Beatrijs Haverkamp. Zij verzorgt voor een vrijwilligersvergoeding enthousiast het secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Nu ze echter een aanstelling als AiO aan de Wageningse Universiteit heeft en naast het promotieonderzoek ook onderwijs moet gaan verzorgen wordt het wat veel. Vandaar dat het Netwerk op zoek is naar iemand die haar kan vervangen. Geboden wordt de maandelijks fiscaal toegestane vrijwilligersvergoeding (€ 125 netto). Een taakomschrijving is te vinden op vn-vrouwenverdrag.nl. Belangstellenden kunnen reageren via schaduwrapportage@gmail.com.
Factsheet Recommendation 30
In 2013 bracht het CEDAW-Comité Algemene Aanbeveling 30 uit over Women in conflict prevention, conflict and post-conflict situations. Ter gelegenheid van de internationale conferentie in Amsterdam over 15 jaar veiligheidsraadsresolutie 1325 over dat onderwerp maakte het Netwerk een Factsheet met een samenvatting.