Expertbijeenkomsten ter voorbereiding van de schaduwrapportage
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag organiseert in samenwerking met andere organisaties over een aantal thema’s expertbijeenkomsten. Doel hiervan is deskundigen op die thema’s te raadplegen over wat op dit moment de belangrijkste kwesties zijn, die in de schaduwrapportage aan de orde zouden moeten komen. Schenkt de Regeringsrapportage daaraan in voldoende mate aandacht of is er meer over te vertellen?
De werkgroep Sociaal en Europees Recht van de VVR beet het spits af op 21 mei j.l.. Naast de hieronder genoemde onderwerpen wordt in ieder geval nog gewerkt aan een bijeenkomst over sekswerk (in samenwerking met Proud en SWExpertise) en over LBTI (in samenwerking met het COC en Irene Hemelaar, directeur van Gay Pride en vrouwenvertegenwoordiger bij de AVVN dit jaar). De bijeenkomsten zullen aangekondigd worden op de website van het VN-Vrouwenverdrag.
15 juni 2015: expertmeeting over migratierecht en VN-Vrouwenverdrag
De werkgroep migratierecht van de VVR volgt met een bijeenkomst over urgente migratie gerelateerde onderwerpen bij en met Everaert Advocaten in Amsterdam. Elise Ketelaars zal een korte inleiding houden over het VN-Vrouwenverdrag. Elles Besselen zal een presentatie geven over het thema voortgezet verblijf. Schaduwrapporteur Valeska Hovener is aanwezig en Marjan Wijers zit de bijeenkomst voor.
Meer informatie op de website van de VVR.
Tijdstip: 18-21 uur. Toegang gratis. Voor catering wordt gezorgd.
Aanmelding verplicht: schaduwrapportage@gmail.com (bij voorkeur uiterlijk 11 juni)
16 juni 2015: expertmeeting over mensenhandel en VN-Vrouwenverdrag
In samenwerking met Fairwork en Comensha is er een expertmeeting over het thema mensenhandel. Schaduwrapporteur Valeska Hovener zal ook deze bijeenkomst bijwonen en Elise Ketelaars zal een korte inleiding houden over het VN-Vrouwenverdrag. Hoofddoel van de bijeenkomst is te debatteren over wat op dit moment de belangrijke kwesties inzake mensenhandel en vrouwen zijn en of de Regeringsrapportage VN-vrouwenverdrag daaraan in voldoende mate aandacht schenkt.
Tijd: maandag 16 juni a.s. van 14.30 – 17.00 uur
Locatie: Fairwork, Weteringschans 259 te Amsterdam
Aanmelden: uiterlijk donderdag 11 juni bij het secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, via schaduwrapportage@gmail.com.
Planning schaduwproces aangepast
De CEDAW sessie waarin Nederland aan de orde komt is verschoven naar een latere datum. In plaats van zomer 2016 zal de 6de Nederlandse rapportage pas in het najaar van 2016 door CEDAW behandeld worden, vooraf gegaan door een schriftelijke ronde: de List of Issues & Questions (maart 2016). Dit betekent dat de planning voor de schaduwrapportage voor 2015 ook is aangepast:
– Eind juni/begin juli beredeneerde inhoudsopgave inbreng voor List of Issues
– Eind september concept inbreng List of Issues
– Oktober – november terugkoppeling inbreng List of Issues door NGO’s en het Netwerk
– 21 december deadline inbreng List of Issues en ondertekening door NGO’s
Verdere uitwerking van de planning voor 2016 volgt.
Taakverdeling rapporteurs
Alle input voor de schaduwrapportage is heel welkom. De taakverdeling tussen de schaduwrapporteurs ziet er als volgt uit:
Valeska – arbeid en inkomen – vertegenwoordiging van vrouwen – migratie – mensenhandel & prostitutie – stereotypering – de rol van mannen bij vrouwenemancipatie – familierecht en huwelijk – beeldvorming in de media – Nederlands internationaal beleid.
Alicia – onderwijs – gezondheid en zorg – LGBT – ZMV vrouwen – plattelandsvrouwen – oudere vrouwen – vrouwen met een beperking – ongedocumenteerden – geweld tegen vrouwen.
Het effect van de crisis en van de decentralisatie zal waar nodig per thema worden behandeld.
Heeft u ideeën over welke onderwerpen niet mogen ontbreken in de schaduwrapportage? Mail of bel! De contactgegevens voor input zijn:
Valeska Hovener – 0640846655 info@invogelvlucht.com
Alicia Dibbets – 0648207923 alicia@humanrightspractice.nl
27 juni: Gelijk = Anders festival in Amsterdam
Het is twintig jaar na de 4de Wereld Vrouwen Conferentie in Beijing. Daar werden de rechten van vrouwen stevig op de kaart gezet. Overal ter wereld zetten vrouwen en mannen zich in voor gelijke rechten en kansen. Dat gaan we vieren! Daarnaast kijken we kritisch naar het nu: hoe staan we er voor? Wat moet er nog gebeuren? Gelijkheid klinkt vanzelfsprekend, maar hoe gelijk zijn we nu helemaal? Ontdek het op het GELIJK = ANDERS Festival, zaterdag 27 juni in Pakhuis de Zwijger. Vanaf 13 uur.
Tijdens het Gelijk = Anders festival gaan tal van gasten, activisten uit Nederland, Malawi, Kenia, Egypte, Syrië, Nicaragua, Ecuador, Libië en Pakistan met het publiek aan de slag met de ‘Agenda voor de Toekomst’ voor een gelijke wereld. Een wereld waarin het niet uitmaakt in welk lichaam je geboren bent of wie je liefhebt.
Next generation feminists – mannen emancipatie – sex werk – the power of story-telling – meiden over sustainable developmentgoals – abortusactivisme anno nu – sterke Arabische vrouwen – eerlijk werk – kunst in wording – wat moet er in de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag en nog veel meer!
In de afsluitende talkshow praten Zarayda Groenhart en minister Lilianne Ploumen met deelnemers, activisten, ervaringsdeskundigen en wetenschappers, terwijl Sabrina Starke muzikaal haar inbreng levert.
Denk en doe je mee?
Kijk voor meer informatie over het programma op www.gelijkisanders.nl of bestel direct je kaartje (€ 7,50), want op=op!
We nodigen iedereen van harte uit in de aanloop van het festival mee te twitteren en antwoord te geven op de vraag wat gelijkheid voor jou betekent, via #gelijkis!
Neem voor meer informatie en communicatie- en promotiemateriaal contact op met Lisa Stumpel: l.stumpel@wo-men.nl.