Temidden van de sneeuwpret willen we u in deze eerste nieuwsbrief van 2021 graag informeren over de volgende onderwerpen:
- Vacature Secretariaatsvrijwilliger
- Voorstellen schrijfteam 7e rapportagecyclus VN-Vrouwenverdrag
- Voorlopige planning Schaduwrapportage 1.0
- Commission on the Status of Women (CSW65)
- Beijing 25+: Generation Equality
- Sekswijzer verkiezingen
- GR 38 on trafficking
Vacature Secretariaatsvrijwilliger
De huidige secretariaatsvrijwilligster van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag krijgt het wegens een nieuwe baan te druk voor de secretariaatswerkzaamheden. Daarom ontstaat de vacature. We zijn op zoek naar iemand met affiniteit met het onderwerp, die het leuk vindt om meer te weten te komen over hoe het maatschappelijk middenveld samenwerkt om Nederland te wijzen op haar verplichtingen onder het VN-Vrouwenverdrag. Iemand die goed zelfstandig kan werken en bereid is om gemiddeld 12 uur per maand te besteden aan het ondersteunen van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Belangstellenden kunnen tot uiterlijk 24 februari 2021 een korte motivatie en CV sturen naar het secretariaat. Zie voor omschrijving van de taken en enige toelichting op het Netwerk:
Vacature secretariaat Netwerk VN-Vrouwenverdrag 2021.
Bij vragen en interesse kunt u contact opnemen met: schaduwrapportage@gmail.com
Selectiegesprekken zullen (digitaal) plaatsvinden in week 9 of 10
Voorstellen schrijfteam 7e rapportagecyclus VN-Vrouwenverdrag
In de vorige nieuwsbrief informeerde we u over het starten van de 7e rapportagecyclus van het VN-Vrouwenverdrag. Het schrijfteam is inmiddels aangesteld: Linda Mans, Petra Snelders en Luna Vollebregt zullen zich de komende rapportageperiode bezighouden met het samenstellen van de schaduwrapportages en het presenteren ervan bij het VN-Comité (CEDAW).
In het kort: wie zijn ze?
Linda Mans werkt als onafhankelijk onderzoeker en consultant onder de naam Manskracht. Linda heeft een achtergrond in gezondheidswetenschappen met als specialisatie gezondheidsvoorlichting en genderstudies. Haar loopbaan meanderde van werken bij een afdeling communicatie in een ggz-instelling en het doen van actie-onderzoek om sekse en gender te integreren in het medische basisonderwijs tot het geven van participerende video-workshops en het agenderen van mondiale gezondheid bij beleidsmakers, nationaal en internationaal. Als Manskracht balt Linda haar kennis en kunde samen met als leidraad ‘gezonde mensen op een gezonde planeet’. Samen met Leontine Bijleveld was Linda co-rapporteur van de 5e rapportagecyclus VN-Vrouwenverdrag. Deze ervaring komt haar nu van pas als lid van het schrijfteam. Voor meer informatie, zie https://nl.linkedin.com/in/lindamans.
Petra Snelders werkt al ruim 35 jaar op het gebied van Mensenrechten, Vrouwen en Migratie. Ze heeft bij verschillende non-profit organisaties gewerkt ten behoeve van de structurele verbetering van de sociale, economische en juridische rechten van (migranten- en vluchtelingen) vrouwen. Tot eind 2015 werkte ze bij Movisie landelijk kennisinstituut voor sociale vraagstukken, programmalijn huiselijk en seksueel geweld. Sindsdien is ze als zelfstandige werkzaam op het gebied van mensenrechten, vrouwen en migratie, zowel op lokaal, landelijk als internationaal niveau. Via haar werk bij de RESPECT Netwerk Europe, een netwerk van organisaties van migrant domestic workers en ondersteuners, is zij betrokken bij verschillende internationale (VN) processen op het terrein van migratie en ontwikkeling. Petra was co-rapporteur voor de 6de rapportagecyclus VN-Vrouwenverdrag en voor de 1ste schaduwrapportage over de implementatie van het Istanbul Verdrag. Focus van Petra’s werk is het agenderen en het dichten van de kloof tussen het beleid en de dagelijkse ervaringen van (migranten/vluchtelingen) vrouwen sociaal, economisch en juridisch.
Luna Vollebregt is internationaal jurist met specifieke interesse in mensen- en vrouwenrechten. Na haar studies rechtsgeleerdheid en Europese studies heeft zij zich aan SOAS, University of London gespecialiseerd in internationaal recht en ‘law and gender’. Haar afstudeerscriptie schreef ze over ‘women’s access to justice’. Sinds 2018 is Luna bestuurslid van de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann, en daardoor goed bekend met de activiteiten van het Netwerk. Momenteel is Luna werkzaam als netwerkcoördinator van het Breed Mensenrechten Overleg (BMO), een samenwerkingsverband van mensenrechten- en ontwikkelingsorganisaties die gezamenlijk werken om de aandacht voor mensenrechten in het Nederlands buitenlands beleid te bevorderen. Daarvoor werkte ze als onderzoeksmedewerker op de Universiteit van Amsterdam. Luna zal zich, naast haar werkzaamheden voor het BMO, één dag per week voor het schrijfteam inzetten.
Voorlopige planning Schaduwrapportage 1.0
Januari 2021 | Start schaduwproces |
Februari/maart 2021 | Focusgroepen en feedback organisaties |
Mei 2021 | Definitieve concept rondgestuurd voor ondertekeningen NGO’s |
14 juni 2021 | Inleverdatum schaduwrapportage 1.0 bij CEDAW |
12 – 16 juli 2021 | 81e sessie CEDAW, bijeenkomst werkgroep LOIPR NL |
Commission on the Status of Women (CSW65)
Van 15 – 26 maart 2021 vindt de jaarlijkse VN bijeenkomst over vrouwenrechten en gendergelijkheid plaats, de Commission on the Status of Women (CSW65). Dit jaar ligt de focus van de bijeenkomst bij participatie en besluitvorming van vrouwen in het publieke leven en het tegengaan van geweld tegen vrouwen.
Net als in eerdere jaren, faciliteert WO=MEN de participatie en input van het maatschappelijk middenveld in Nederland bij de CSW door het organiseren van consultaties en een kerngroep van mensen die direct feedback geven op de onderhandelingsteksten en aan de delegatie. Atria Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis heeft aan de hand van input van een twintigtal organisaties een document opgesteld met prioriteiten en aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn op 28 januari gepresenteerd aan de delegatie tijdens de CSW briefing georganiseerd door het Ministerie van OCW.
Vanwege de COVID-19 pandemie vindt de CSW dit jaar niet in New York maar grotendeels virtueel plaats. Dit betekent dat het voor veel mensen in makkelijker is deel te nemen omdat er geen visum voor de VS nodig is en geen extra kosten aan zijn verbonden voor mensen die toegang tot internet hebben. Helaas zijn er natuurlijk ook veel nadelen aan virtuele bijeenkomsten, omdat effectief netwerken en lobbyen hierdoor erg wordt bemoeilijkt.
Je kan je hier tot 22 februari 2021 aanmelden voor de CSW65. Hiervoor moet je wel ECOSOC status hebben als organisatie, of gebruik mogen maken van de ECOSOC status van een andere organisatie. De formele CSW sessies zullen worden uitgezonden via VN web TV, dus een ECOSOC status is dit jaar niet echt nodig.
Parallel aan de formele CSW65 bijeenkomsten, vindt er ook een virtueel NGO Forum plaats. Hier zullen honderden gratis toegankelijke sessies worden georganiseerd door organisaties en activisten uit de hele wereld. Ook zullen er online tentoonstellingen, discussie fora en trainingen zijn. Je kan je hier aanmelden voor het CSW NGO Forum.
Wil je meer weten over de CSW en/of directer betrokken zijn? Neem contact op met Nadia van der Linde (n.vanderlinde@wo-men.nl).
Beijing 25+: Generation Equality
Vorig jaar zou de 25ste verjaardag van de Beijing Declaratie en Platform for Action gevierd worden om successen te vieren en vrouwenrechten en gendergelijkheid op de agenda te houden. Deze viering viel door COVID-19 in duigen. UN Women heeft in 2021 wel het startsein gegeven aan wereldwijde multi-stakeholder Action Coalities die concrete acties moeten gaan plannen om voortgang te boeken op zes thema’s: gendergerelateerd geweld; economische rechtvaardigheid en rechten; lichamelijke autonomie en seksuele en reproductieve rechten; feministische actie voor klimaatrechtvaardigheid; technologie en innovatie voor gendergelijkheid; feministische bewegingen en leiderschap. Nederland zit met het Count Me In! partnerschap in het leiderschap van de Action Coalition over feministische bewegingen en leiderschap. In oktober 2020 werd de Compact voor Vrouwen, Vrede, Veiligheid en Humitaire Respons toegevoegd met WO=MEN als een van de ‘catalytic members’.
In 2021 zijn twee bijeenkomsten, de Generation Equality Forums, gepland in Mexico (29 – 31 maart 2021) en Frankrijk (juni 2021). De bijeenkomst in maart zal grotendeels virtueel zijn. Je kan alvast deelnemen aan online discussies voor ieder van de Action Coalitions en de laatste informatie bijhouden door je hier aan te melden.
Sekswijzer
Rutgers, het Aidsfonds – Soa Aids Nederland, Amref Flying Doctors en CHOICE for Youth and Sexuality hebben een verkiezingswijzer gemaakt rond het thema seksualiteit: de politieke sekswijzer. Op 12 februari wordt de Sekswijzer gelanceerd. Politieke partijen reageerden op de stellingen die zij maakten en met het resultaat kun jij een geïnformeerde keuze maken voor de verkiezingen in maart!
General Recommendation No. 38
Tijdens CEDAW sessie 77, die virtueel plaats vond van 26 oktober tot 5 november 2020, heeft het vrouwenrechtencomité algemene aanbeveling 38 over Trafficking of Women and Girls in the Context of Global Migration vastgesteld. Het Netwerk heeft in reactie op de concept aanbeveling in mei 2020 een commentaar naar het CEDAW-Comité gezonden. Het Netwerk was niet de enige, zo blijkt uit de lange lijst, waaronder ook de Nederlandse regering. Bezien vanuit het eerder geleverde commentaar is het de vraag of de nieuwe aanbeveling voor verbetering van de situatie in Nederland aanknopingspunten biedt. IWRAW-AP reflecteert over sterke en zwakke punten vergeleken met het UN-Trafficking Protocol in een Youtube-interview met de GAATW (Global Alliance Against Traffick in Women).
Omgekeerd kan, net zoals eerder in het terrein van mensenrechten van lesbische, biseksuele, trans en intersekse personen, wellicht vanuit Nederland en een aantal andere landen bijgedragen worden in de concrete concluding observations stappen vooruit te zetten op het terrein van bevordering van mensenrechten van sekswerkers.