Herdenkingsbijeenkomst Stella Ismail 7 maart 2018 Utrecht
Op de laatste dag van januari vernam het Netwerk VN-Vrouwenverdrag met grote schrik dat Stella Ismail was overleden. Stella vertegenwoordigde African Sky in de actieve kern van het Netwerk, de zogenaamde binnenring.
Toen Tiye International met het idee kwam een herdenkingsbijeenkomst te organiseren rond 8 maart haakte het Netwerk daar onmiddellijk op in door zijn vergaderdatum woensdagmiddag 7 maart ter beschikking te stellen en mee te doen. Op dit moment wordt nagegaan welke organisaties allemaal willen mee doen en mee betalen.
Duidelijk is al wel dat de bijeenkomst plaats zal vinden in de Kargadoor Oude Gracht 36 Utrecht. Aan het slot van deze Nieuwsbrief plaatsen we het prachtige In Memoriam Istarlin Ismail dat Tiye International maakte – met dank voor de toestemming om deze ook in de Nieuwsbrief van Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag te publiceren.
15 februari 2018 : bijeenkomst VN-Vrouwenverdrag en CEDAW aanbeveling 35 (gendergerelateerd geweld)
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag organiseert in samenwerking met Movisie en de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann (VVR) een expertmeeting over visies op de aanbeveling van het CEDAW Comité m.b.t. gendergerelateerd geweld (algemene aanbeveling nr. 35) en de implicaties hiervan voor het Nederlandse beleid.
Het maximum aantal deelnemers is bereikt. Late aanmelders worden op een wachtlijst geplaatst en krijgen bericht als er een afmelding is ontvangen.
Uitstel voor bijeenkomst over CEDAW aanbeveling nr. 30 Women in conflict prevention, conflict and post-conflict situations
Een bijeenkomst over het VN-Vrouwenverdrag in relatie tot conflict preventie, conflict and post-conflict situaties stond al langer in de planning. We hoopten dat het 23 januari zou lukken, maar er waren te veel zieken (waaronder Stella) om de bijeenkomst goed te kunnen voorbereiden. Leidraad zal zijn de Algemene Aanbeveling 30 van het VN-Vrouwenrechtencomité, waar het Netwerk al eerder een Engelstalige samenvatting van publiceerde.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in samenwerking met WO=MEN, YWCA, TIYE International, WILPF en African Sky. Wie mee wil denken kan zich melden bij het secretariaat van het Netwerk.
Uitkeringsrechten voor zwangere zelfstandigen – the continuing story
In een recent schrijven aan de Minister van SZW herhalen de FNV, Vereniging voor Vrouw en Recht en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann hun pleidooi voor verruiming van de compensatieregeling. Deze verruiming is in lijn met zowel de klachtuitspraak van CEDAW als met het tussenvonnis van de CRvB (zie vorige nieuwsbrief). In die brief dringen de organisaties ook opnieuw aan op snelle invoering van de compensatieregeling. Met succes is de aandacht van de pers gezocht: EenVandaag maakte er op 5 februari een item van.
Lidwien Jansen berichtte het Meldpunt Zwangerschapsuitkering Zelfstandigen van FNV Vrouw dat ze een Facebook pagina heeft gemaakt voor alle 20.000 vrouwen die het wachten op hun zwangerschapsuitkering en het beu zijn:
https://www.facebook.com/groups/143509026338746/. Met een verwijzing naar deze facebookpagina heeft SP kamerlid Jasper van Dijk Kamervragen gesteld. Hij vroeg onder meer naar de beoogde ingangsdatum.
Ondertussen is de zaak van de drie klaagsters bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB) nog niet afgerond. UWV had medio november een gewijzigde beslissing op bezwaar afgegeven. Die luidde kort samengevat dat het UWV bereid is de drie procederende vrouwen ook in aanmerking te laten komen voor de compensatieregeling en om het griffierecht te vergoeden. Klaagsters maakten gebruik van de mogelijkheid te reageren: ze vragen de CRvB het UWV ook te veroordelen tot de proceskosten in beroep en hoger beroep, de wettelijke rente en als schadevergoeding de kosten in de procedure voorafgaande aan de klachtprocedure bij CEDAW. Hierop heeft het UWV weer (negatief) gereageerd en tot slot de drie procederende vrouwen. Inmiddels heeft de CRvB laten weten medio maart weer een zitting te willen houden. Wordt vervolgd dus.
Overigens heeft deze vervolgprocedure geen enkele relatie tot het uitblijven van de invoering van de beoogde compensatieregeling. De CRvB spreekt zich alleen uit over de drie procederende vrouwen en de compensatieregeling gaat uitdrukkelijk alleen over alle andere zelfstandig werkende vrouwen die geen zwangerschapsuitkering hebben gekregen (7 mei 2005 – 4 juni 2008).
Giften zijn welkom
Om activiteiten zoals de hierboven genoemde bijeenkomsten te bekostigen moet het Netwerk naar aanvullende financiering zoeken – een eerdere erfenis waaruit additionele activiteiten werden bekostigd is zo goed als op. Tips voor aan te schrijven fondsen zijn welkom. Giften ook – NL82 TRIO 0198 5184 71 tnv Vereniging voor Vrouw & Recht inzake Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Uw gift is aftrekbaar vanwege de ANBI van de VVR.
IN MEMORIAM Istarlin Ismail Activist Gender, Peace & Development
Helaas bereikte ons het intrieste bericht dat Stella Ismail op 30 januari 2018 is overleden aan een longontsteking. Veel te vroeg moeten wij deze bevlogen lobbyiste vóór de rechten van vrouwen en kinderen, vóór gendergelijkheid, vóór duurzame ontwikkeling, vóór empowerment en economische zelfstandigheid van vrouwen en tégen geweld, missen.
Vanuit de Stichting African Sky en als lid van het algemeen bestuur van Tiye International leverde zij op verschillende manieren hieraan een bijdrage. In Nederland onder andere door diasporavrouwen te organiseren, te informeren en te trainen in empowerment en leiderschap. Daarnaast door conferenties te organiseren om enerzijds om de achterban van de diasporaorganisaties, beleidsmakers en Afrikaanse en Nederlandse professionals te informeren over de strategieën van vrouwen om geweld binnen families, clans en communities tegen te gaan en invloed uit te oefenen op het proces om vrede en veiligheid te realiseren. Stella hanteerde een brede definitie van eer -gerelateerd geweld waaronder ook huiselijk geweld, uithuwelijking, kindermishandeling of meisjesbesnijdenis vallen. Al dit geweld vormt een schending van de mensenrechten en wordt veroorzaakt door genderongelijkheid. Al dit geweld wordt vaak ook gepleegd vanuit een eermotief. Zich achter tradities en cultuur verschuilen om geweld te plegen vond Stella onacceptabel. Geweld tegen vrouwen en meisjes is altijd onrechtvaardig en nooit eer gerelateerd. Belangrijk is dat dit wordt erkend en herkend en dat mensen elkaar motiveren om daar zelf iets aan te gaan doen. Daar streed Stella voor vanuit haar Stichting African Sky. En soms met bondgenoten zoals het Netwerk Vrouwen Verdrag.
Niet alleen op nationaal niveau, ook internationaal was Stella Ismail actief bezig om de stem van vrouwen te laten klinken, bijvoorbeeld tijdens Europese en internationale VN conferenties. Zij zette zich in om diasporaorganisaties hier en vrouwenorganisaties in de herkomstlanden elkaar te laten ondersteunen en versterken. Vanuit deze activiteiten was zij ook nauw betrokken bij de ontwikkeling en verspreiding van het Nationaal Actieplan voor uitvoering van de VN resolutie 1325 en het Dutch Gender Platform. Stella was een van de initiatiefneemsters van de Women’s March op zaterdag 21 januari 2017 in Den Haag die Fem4All organiseerde als onderdeel van het wereldwijde protest tegen Trump’s denigrerende opmerkingen over vrouwen, tegen discriminatie, racisme, uitsluiting en juist voor gelijkheid en voor inclusieve vrouwenrechten.
“Without women‘s participation Somalia’s quest for Peace, Reconstruction and Stabilization remains limited.“
Een van Stella’s prioriteiten was verbetering van de positie van vrouwen in het land waar zij was geboren en opgegroeid. Via projecten, trainingen en deelname aan conferenties leverde zij daar een bijdrage aan. Stella nam bijvoorbeeld deel aan de gender audit van het ontwerp van de Somalische grondwet in de UN Headquarters in Nairobi met vrouwen uit Zuid/Centraal Somalië, Puntland en Somaliland, vertegenwoordigsters van Independent Federal Constitution Commission (IFCC), parlementsleden, UNPOs, UNDP en vertegenwoordigsters van de civil society en diaspora organisaties. Aan het eind van de conferentie werd een Communiqué uitgegeven met aanbevelingen vanuit een genderperspectief voor de nieuwe Somalische grondwet. Zij was een van de oprichters van de Somalia WOMEN Agenda, een uniek netwerk van vrouwen uit verschillende regio’s (en clans) in Somalië en de diaspora.
Uit al haar activiteiten komt de bewonderenswaardige wijze naar voren waarop Stella haar lokale, nationale en internationale netwerk steeds verder uitbreidde en dat vervolgens heel effectief wist te benutten. Bovendien was zij in staat om de verbinding tot stand te brengen tussen verschillende onderdelen van dat netwerk: wat dat betreft was Stella echt een bruggenbouwer tussen organisaties van vrouwen met diverse achtergrond onderling en met instanties, instellingen en beleidsmakers. Tijdens conferenties, publieksbijeenkomsten en in de media wist zij op inspirerende, enthousiasmerende en overtuigende wijze de belangen en rechten van vrouwen in Nederland en wereldwijd te verdedigen. In combinatie met haar doorzettingsvermogen en creativiteit vormde dat de basis voor een geweldig rolmodel als ‘Changemaker’ voor andere (migranten en vluchtelingen) vrouwen en meisjes. Heel terecht werd zij hiervoor in 2012 onderscheiden als Ambassador for Peace door de Women’s Federation for World Peace Europe en in 2013 als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door de burgemeester van Utrecht.
Het bestuur van Tiye International wenst familie en vrienden van Stella alle sterkte om dit verlies te dragen.