De webredactie kreeg bericht dat de op 1 januari verzonden nieuwsbrief de helft van de abonnees niet bereikt heeft vanwege verscherpte spam-preventie instellingen bij de webhost.
Met excuses aan de andere helft voor dubbele ontvangst sturen we de nieuwsbrief nogmaals uit, na aanpassing van verzendfrequentie. We hebben tevens een fout in een datum hersteld.
De beste wensen voor 2018!
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag wenst u een inspirerend 2018.
Publieksversie conclusies en aanbevelingen van het CEDAW-Comité in 2016
Het is het Netwerk VN-Vrouwenverdrag gelukt om voldoende middelen te vergaren voor Nederland moet vrouwenrechten beter waarborgen – de conclusies van het VN-vrouwenrechtencomité in 2016. Veel organisaties die de schaduwrapportage ondertekenden droegen hun steentje bij.
U vindt via de link zowel een E-pub voor E-reader of tablet als een PDF, die desgewenst ook (deels) geprint kan worden. Tevergeefs is geprobeerd in november of december een aanbieding aan de nieuwe verantwoordelijke ministers voor emancipatie en vrouwenrechten nationaal en internationaal te organiseren. Het paste nu niet in hun agenda.
Besloten is niet langer te wachten met het verspreiden: bedoeling is tenslotte dat NGO’s, CSO’s, actiegroepen en belangenbehartigers de publicatie kunnen gebruiken bij hun lobby- en andere activiteiten. Op diverse terreinen heeft CEDAW in 2016 concrete aanbevelingen gedaan, over sommige moet de regering in 2018 al een tussenrapportage leveren.
In de publicatie vindt u naast (Nederlandstalige) informatie over (de juridische status van) het Vrouwenverdrag een overzicht van de belangrijkste zorgen en aanbevelingen van het CEDAW-Comité, waar mogelijk inclusief de meest actuele ontwikkelingen.
Dinsdag 23 januari 2018 bijeenkomst over CEDAW aanbeveling nr. 30 Women in conflict prevention, conflict and post-conflict situations
Een bijeenkomst over het VN-Vrouwenverdrag in relatie tot conflict preventie, conflict and post-conflict situaties staat al langer op de rol en gaat nu definitief door. Leidraad zal zijn de Algemene Aanbeveling 30 van het VN-Vrouwenrechtencomité, waar het Netwerk al eerder een Engelstalige samenvatting van publiceerde.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in samenwerking met WO=MEN, YWCA, TIYE International, WILPF en African Sky.
Tijd: 16.00-18.00 uur
Plaats: het kantoor van WO=MEN in Den Haag (Korte Poten 9B 2511 EB)
Een uitgebreider programma volgt nog
Aanmelden kan via het secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag
schaduwrapportage@gmail.com
Donderdag 15 februari 2018 bijeenkomst over VN-Vrouwenverdrag en gender gerelateerd geweld
Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag organiseert onder andere in samenwerking met de VVR een bijeenkomst over algemene aanbeveling nr. 35 van het CEDAW-comité over gendergerelateerd geweld. De aanbeveling is in juli 2017 gepubliceerd en is een update van de eerdere algemene aanbeveling over geweld tegen vrouwen, nr. 19. Meer informatie op de Agenda van vrouwenrecht.nl.
Tijd: 14-17 uur
Plaats: Movisie Catharijnesingel 47 Utrecht.
Reactie op tussenvonnis CRvB: compensatieregeling voor zwangere zelfstandigen 2004-2008
Op 17 oktober 2017 schreef minister Asscher aan het parlement over de hoofdlijnen van de compensatieregeling die hij beoogde voor de zelfstandig werkende vrouwen die getroffen waren door de afschaffing van de zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen in 2004. De CRvB had eind juli geoordeeld dat die afschaffing, gevolgd door herinvoering in 2008, zonder compensatie voor de tussenliggende periode in strijd was met het VN-Vrouwenverdrag (zie het persbericht van de VVR, FNV en PPF en de uitspraak van de CRvB).
De CRvB had het UWV (en de Staat) 16 weken de tijd gegeven om te laten weten hoe de drie betrokken vrouwen gecompenseerd zouden worden.
In de oktoberbrief aan het parlement gaat het niet over deze drie, maar over de zelfstandig werkende vrouwen die tussen 7 mei 2005 en 4 augustus 2008 wel een kind, maar geen uitkering kregen. Zij zouden in aanmerking komen voor een compensatiebedrag van ongeveer € 5.600, aan te vragen bij het UWV. De regeling moet nog verder uitgewerkt. Na publicatie in de Staatscourant t.z.t. krijgen vrouwen drie maanden de tijd een aanvraag in te dienen. Dat is kort, vergeleken bij andere, door rechterlijke uitspraken afgedwongen, reparatiemaatregelen.
Het is curieus te zien hoeveel moeite de minister en zijn ambtenaren zich getroosten om te vermijden te refereren aan de voor de Staat negatieve uitkomst van de individuele klachtprocedure bij CEDAW, terwijl de CRvB uitdrukkelijk stelt dat het oordeel van CEDAW voor haar doorslaggevend is.
De VVR heeft samen met FNV en PPF brieven geschreven naar de minister van SZW, Tweede en Eerste Kamer om verbetering op een aantal punten te bewerkstelligen. Het ziet er naar uit dat dit niet gelukt is. De nieuwe minister van SZW Koolmees reageert even terughoudend en ‘zuinig’ als zijn voorganger Asscher, hoewel zijn partijgenoten Bergkamp en Dijkstra een jaar geleden nog erg kritische vragen hadden gesteld over het niet uitvoeren van de aanbevelingen van CEDAW in de kwestie van de zwangere zelfstandigen. Een motie van Groen Links bij de begrotingsbehandeling SZW gericht op een langere aanvraagtermijn en een actieve publiekscampagne is ontraden door de minister en heeft het (dan ook) niet gehaald.
Inmiddels hebben zich zo’n 1400 vrouwen gemeld bij het Meldpunt Zwangerschapsuitkering Zelfstandigen van FNV Vrouw. Mocht u zelfstandige vrouwen kennen die in de periode wel een kind, maar geen uitkering kregen: verwijs ze door.
Wordt vervolgd in 2018.
Subsidie voor schaduwproces VN-Vrouwenverdrag 2018-2021
Zoals in een eerdere Nieuwsbrief is bericht was de aanvraag van de Alliantie Vrouw & Recht voor een instellingssubsidie Gender- en LHBTI-gelijkheid van het ministerie van OCW in april 2017 afgewezen. Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag had een stichting opgericht om met penvoerder Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann en Femmes for Freedom de aanvraag te kunnen indienen.
Die Stichting kwam goed van pas bij de aanvraag voor subsidie voor het schaduwproces VN-Vrouwenverdrag 2018-2021. Want ook dit is door het ministerie grondig op de schop genomen: in plaats van een projectsubsidie voor het schaduwproces gecoördineerd door het Netwerk, moest dit ondergebracht worden in een “procescoördinatie maatschappelijk middenveld voor internationaal emancipatiebeleid”. Daarin werkt inschrijver WO=MEN Dutch Gender Platform samen met Atria en het Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Naast het schaduwproces VN-Vrouwenverdrag zijn activiteiten rond het CSW-gebeuren en de vrouwenvertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de VN erin ondergebracht.
Er is gemiddeld ongeveer evenveel geld beschikbaar voor deze activiteiten als voorgaande jaren. Nieuwe activiteiten kunnen alleen maar als ze in de plaats komen van oude (en als het ministerie het goed vindt). In de korte periode die beschikbaar was voor het bundelen en opstellen van deze ‘offerte’ in het ‘aanbestedingsproces’ kon dat niet uitgewerkt en uitgediscussieerd worden – reden voor de Nederlandse Vrouwenraad om uiteindelijk niet mee te doen. Het Netwerk zal voor het schaduwproces voor de 7de rapportagecyclus over eenzelfde budget kunnen beschikken als voor de 6de en de 5de rapportagecyclus.
Voor andere activiteiten zoals de hierboven genoemde bijeenkomsten en de publieksuitgave van de conclusies en aanbevelingen van het VN-Vrouwenrechtencomité moet het Netwerk naar aanvullende financiering zoeken – de erfenis van het Clara Wichmann Instituut waaruit additionele activiteiten werden bekostigd is zo goed als op. Tips voor aan te schrijven fondsen zijn welkom. Giften ook – NL82 TRIO 0198 5184 71 tnv Ver. Voor Vrouw & Recht Netwerk VN-Vrouwenverdrag. Uw gift is aftrekbaar vanwege de ANBI van de VVR.
In reactie op de afwijzing van de aanvraag voor een instellingssubsidie heeft de Alliantie Vrouw & Recht verschillende activiteiten ontplooid. Emancipatiewoordvoerders in de Tweede Kamer zijn geïnformeerd met het verzoek de onevenwichtige en onwenselijke uitkomst van het instellingssubsidieproces te bespreken met de minister voor emancipatie. Dit heeft, waarschijnlijk mede door de lange duur van de kabinetsformatie en de bijbehorende vrij lege kameragenda, niet tot bijstelling geleid.
Het door de VVR ingediende bezwaarschrift heeft evenmin het gewenste resultaat gebracht. Al is wel duidelijk geworden dat het ministerie zelfs niet de schijn van een objectieve heroverweging heeft willen ophouden. De VVR heeft, in overleg met de alliantiepartners, afgezien van verdere juridische stappen hoe veelbelovend deze ook leken te zijn. Op de VVR-website kunt u hun overwegingen en alle relevante stukken nalezen.