Voortgang Schaduwrapportage
Op 7 maart jl. vond de pre-sessie van CEDAW plaats in Geneve. Namens het Netwerk VN-Vrouwenverdrag zijn Leontine Bijleveld, Petra Snelders en Hellen Felter hiernaartoe geweest. Hun inbreng is hier te lezen. Voor het College Rechten van de Mens waren Ineke Boerefijn en Kathalijne Buitenweg in Geneve.
Op 9 maart publiceerde het CEDAW-Comite haar List of issues: de vragen aan de Nederlandse regering naar aanleiding van het regeringsrapport, de schaduwrapportages van het Netwerk en het College Rechten van de Mens, en de pre-sessie. Verschillende onderwerpen uit de Schaduwrapportage 1.0 van het Netwerk komen terug in de List of issues. Bijvoorbeeld: de maatregelen ter opvolging van de klachtuitspraak van CEDAW aangaande zwangere zelfstandigen, de stand van zaken met betrekking tot het platform vrouwen en media, maatregelen tegen huwelijks dwang en huwelijkse gevangenschap, nadere informatie over de (bevordering van) participatie van vrouwen in de top van de universiteit (incl. toename aantal vrouwelijke hoogleraren), verbetering van de positie van huishoudelijk personeel, de gender inpact van de wijzigingen in de Wmo/thuiszorg. De List of Issues is hier te vinden.
Nu de CEDAW Pre-sessie achter de rug is en CEDAW de List of Issues heeft gepubliceerd, is fase 2.0 van het schaduwrapportage proces aangebroken. Tijdens deze fase wordt een tweede versie van het Schaduwrapport samengesteld voor de CEDAW sessie die dit najaar zal plaatsvinden: de zgn. ‘Constructive Dialogue’ tussen regering en Comité. Het Netwerk heeft tevoren kort spreektijd om een toelichting op de schaduwrapportage geven.
Het kernteam dat verantwoordelijk is voor de schaduwrapportage 2.0 bestaat uit: Alicia Dibbets, Ines Orobio de Castro, Leontine Bijleveld, Marjan Wijers en Petra Snelders.
In mei zal dit kernteam een concept inhoudsopgave maken (inclusief de onderwerpen uit de List of issues). Op basis hiervan moet samen met het Netwerk, de ondertekenaars van de Schaduwrapportage 1.0 en andere betrokken NGOs een keuze worden gemaakt welke onderwerpen we in de schaduwrapportage aan de orde willen stellen. In de schaduwrapportage moet ook een reactie worden opgenomen op de antwoorden van de regering op de vragen in de List van issues.
Omdat het CEDAW-Comité een strikt maximum heeft van 20 pagina’s zal goed overwogen moeten worden welke onderwerpen we prioriteit willen geven. Een criterium voor het wel of niet opnemen van onderwerpen is of er NGOs zijn die met een eventuele aanbeveling van CEDAW aan de slag willen/kunnen gaan. Het betekent ook dat we niet alle onderwerpen uit 1.0 weer opnieuw zullen herhalen, maar zullen zoeken naar slimme manieren om te verwijzen.
Uiterlijk eind juni zal het eerste concept van de schaduwrapportage klaarliggen om terug te koppelen aan de betrokken NGOs. Voor die tijd zal het kernteam nog met verschillende betrokken NGOs contact hebben voor feedback op de concept-teksten over ‘hun’ onderwerpen. De schaduwrapportage moet in september naar het CEDAW Comité worden verzonden.
1 juni: Expertmeeting over arbeid zorg en inkomen
Ter voorbereiding van schaduwrapportage 2.0 organiseert de FNV in samenwerking met het Netwerk VN-Vrouwenverdrag een bijeenkomst voor experts uit vakbeweging, vrouwenrechtenorganisaties en kennisinstituten. Wat zijn de belangrijkste onderwerpen op het terrein van arbeid, zorg en inkomen die in de schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag terecht moeten komen?
Plaats: vergaderzaal FNV Naritaweg 10 Amsterdam (tegenover station Sloterdijk)
Aanmelden is niet nodig maar wel fijn. Dit kan via diversiteit@fnv.nl o.v.v. 1 juni vrouwenverdrag. Wie zich aanmeldt krijgt een Nederlandstalig overzicht van de vragen die het CEDAW-Comité op sociaal economisch terrein in de List of Issues heeft opgenomen.
16 juni: Expertmeeting VN-Vrouwenverdrag en Vrouwelijke Vluchtelingen
Donderdag 16 juni aanstaande organiseert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag een expertmeeting over verdragsverplichtingen aangaande vrouwelijke vluchtelingen. Het comité van het VN-Vrouwenverdrag formuleerde aanbevelingen over genderspecifiek vluchtelingenbeleid in General Recommendation nr. 32 (GR 32). Op de bijeenkomst wordt gediscussieerd over de implicaties hiervan voor het Nederlandse beleid. Organisaties en experts die zich met dit thema bezighouden zijn van harte uitgenodigd. Met name vluchtelingenorganisaties zijn van harte welkom!
Leontine Bijleveld (voorzitter Netwerk VN-Vrouwenverdrag) zal de bijeenkomst leiden. Petra Snelders (adviseur mensenrechten, vrouwen en migratie) houdt een korte inleiding over de aanbeveling nr. 32 van het Verdragscomité, Anne-Floor Dekker (senior beleidsmedewerker gender, peace and security bij WO=MEN) en Shamsa Said (adviseur en trainer bij SONPPCAN – Somali Network for Prevention and Protection against Child Abuse and Neglect) zullen de ervaringen uit de praktijk belichten. Hierna is ruimte voor discussie.
De bijeenkomst zal van 14.00-16.30 uur in Utrecht plaatsvinden, waarna er kan worden nagepraat met een hapje en een drankje. De precieze locatie in Utrecht wordt nog bekend gemaakt.
Aanmelden graag vóór 5 juni bij het secretariaat van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, via schaduwrapportage@gmail.com. Ter voorbereiding zal een Nederlandstalige samenvatting van GR32 aan de deelnemers worden toegezonden.
23 juni: VVR conferentie over seksueel en huiselijk geweld
Nu het Verdrag van Istanbul voor Nederland van kracht is geworden moet wet- en regelgeving op het terrein van huiselijk en seksueel geweld worden aangepast. Dat is de reden dat de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann op donderdagmiddag 23 juni een conferentie organiseert over seksueel en huiselijke geweld. Een aantal (juridische) onderwerpen wordt nader besproken, met name op het terrein van familierecht en strafrecht. Daarmee kan de conferentie een bijdrage leveren aan de schaduwrapportage. Er zijn sprekers en er is een paneldiscussie. Meer informatie en aanmelding op de website van de VVR.
Blog Schaduwproces
Sinds de 5de rapportagecyclus heeft het Netwerk een blogspot waarin betrokkenen verslag doen van relevante gebeurtenissen in het schaduwproces. Over de presessie bijvoorbeeld. Op het blogspot kunt u zich abonneren, zodat u telkens een melding krijgt als er iets nieuws op staat.
Subsidieregeling emancipatie
Op 8 april vond een brainstorm bijeenkomst plaats bij DE over de nieuwe subsidieregeling Gender- en LHBTI-gelijkheid. De nieuwe regeling wil vooral ‘strategische partnerschappen’ stimuleren, die een gezamenlijk strategisch doel nastreven. Die strategische partnerschappen zijn samenwerkingsverbanden van een (alliantie van) maatschappelijke instelling(en) en de minister. Lange termijn doel is het realiseren van gendergelijkheid en gelijkheid op seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken in de Nederlandse samenleving. Terreinen zijn: onderwijs, veiligheid, gezondheid, arbeidsmarkt, media, politiek en leefvormen. Dit is uitgewerkt naar een aantal middellange termijn doelen. Tijdens de bijeenkomst is n.a.v. diverse opmerkingen het terrein Vrouw & Recht toegevoegd. Functies waarvoor subsidie kan worden aangevraagd zijn: Onderzoek, kennis en beleidsadvies; Bibliotheek, archief en informatiecentrum; Interventieontwikkeling; Agenderen en vertegenwoordigen; Platform en netwerk; Ondersteunen en begeleiden. Het gaat zowel om instellings- als project subsidies. Subsidies zullen worden verleend voor een periode van 5 jaar. Het totale budget is € 11.2 m. Op dit moment worden 6 instellingen/allianties gesubsidieerd, DE wil dit uitbreiden naar maximaal 8. Aanvragers moeten een ‘theory of change’ en een ‘track record’ van minimaal drie jaar inleveren.
N.a.v. de brainstorm bijeenkomst wordt de regeling aangepast, daarna vindt een internet consultatie plaats. In oktober 2016 wordt de nieuwe regeling gepubliceerd, aanvragen kunnen worden ingediend tot 1 maart 2017, 1 januari 2018 moeten de nieuwe subsidies ingaan. Na publicatie van de regeling (okt 2016) zal in november/december een workshop ‘theory of change’ en ‘track record’ worden georganiseerd.
Bijeenkomst Schadelijke Praktijken
Op 7 april organiseerden het Netwerk VN-Vrouwenverdrag en Defence for Children- ECPAT (DCI) een expertmeeting over schadelijke praktijken (o.a. meisjesbesnijdenis, gedwongen huwelijk, eer gerelateerd geweld). Deze praktijken treffen zowel vrouwen als kinderen. Daarom hebben de comitees die toezien op de naleving van het Vrouwenverdrag en van het Kinderrechtenverdrag voor het eerst op deze manier hun krachten gebundeld en gezamenlijke aanbevelingen geformuleerd. In de Joint General Recommendation GR 31 CEDAW en GR 18 CRC geven ze nadere duiding van de verdragsverplichtingen om schadelijke praktijken te voorkomen en te bestrijden.
Onder leiding van Leontine Bijleveld, voorzitter van het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, is er op deze bijeenkomst gediscussieerd over een effectieve aanpak van schadelijke praktijken in Nederland. Twee deskundigen hebben hierbij hun ervaringen en kennis gedeeld: Martin Vegter, Juridisch Adviseur Kinderrechten en Migratie bij Defence for Children (DCI) en Petra Snelders, adviseur huiselijk geweld en schadelijke praktijken, voorheen werkzaam bij Movisie en nu freelancer op het gebied van mensenrechten, vrouwen en migratie.
Het was een geslaagde middag met een mooie opkomst! Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het verslag van de bijeenkomst. De uitkomsten zullen opgenomen worden in de schaduwrapportage.
9 juni conferentie Emancipator Pro
Hét jaarlijkse event voor professionals die in hun werk te maken hebben met mannen, jongens en emancipatie: Emancipator PRO.
De conferentie vindt plaats in Amsterdam en duurt de hele dag, maar aanmelden per dagdeel is mogelijk. Minister Bussemaker is aanwezig bij (een deel van) het ochtendprogramma.
Meer informatie is te vinden op de website van Emancipator.
In deze nieuwsbrief bijdragen van Alica Dibbets, Floor van Schagen, Leontine Bijleveld en Marjan Wijers. Eindredactie Leontine Bijleveld.