Vooraankondiging: maandag 18 september: expertmeeting input CEDAW-schaduwrapportage 2.0
Op maandagmiddag 18 september 2023 organiseert het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in de Kargadoor in Utrecht een expertmeeting om input te verzamelen voor de inhoud van de schaduwrapportage 2.0 in het kader van de 7de rapportagecyclus. Tijdens deze fysieke bijeenkomst wil het schrijfteam met een brede groep experts komen tot een overzicht van prangende kwesties die het Netwerk in de tweede schaduwrapportage aan het CEDAW-Comité wil voorleggen.
Net als in voorgaande jaren organiseert het Netwerk ook dit keer een aantal expertbijeenkomsten rondom verschillende thema’s. Onder experts verstaan we activisten, ervaringsdeskundigen, ngo-vertegenwoordigers en onderzoekers/wetenschappers. Na deze eerste algemene en fysieke bijeenkomst zullen er een paar rond specifieke thema’s volgen, digitaal, fysiek of hybride.
Heb je een idee voor een expertmeeting over een specifiek thema, of wil je er zelf een organiseren, dan kun je dit melden bij schaduwrapportage@gmail.com. Aanmelden voor de bijeenkomst van 18 september kan bij hetzelfde email adres.
Eind augustus volgt een bevestiging en een programma.
Nieuw derde lid schrijfteam: Janna Visser
In de eerste fase van het schaduwproces in de 7de rapportagecyclus bestond het schrijfteam uit Linda Mans, Petra Snelders en Luna Vollebregt. Zij stelden zich in februari 2021 in de blogspot VN-Vrouwenverdrag schaduwproces voor. Inmiddels is Luna overgestapt naar een andere baan, waardoor ze onvoldoende tijd beschikbaar heeft om nog langer deel uit te maken van het schrijfteam. In een vorige nieuwsbrief en op sociale media is daarom een uitvraag gedaan voor versterking van het schrijfteam.
Janna Visser is uiteindelijk het derde schrijfteamlid geworden voor schaduwrapportage 2.0. Zij stelt zich op de blogspot van het Netwerk voor.
Solidariteitsstatement: Bescherm Nederlandse intersekse kinderen!
Verschillende VN-mensenrechten comités hebben Nederland opgeroepen te waarborgen dat mensenrechten van intersekse kinderen niet geschonden worden. Het VN-Vrouwenrechtencomité CEDAW deed dat ook in zijn Concluding Observations in november 2016 (para 21 e en 22 f). Om de regering aan te sporen de mensenrechten van intersekse kinderen serieus te nemen is een Solidariteitsstatement geformuleerd. Het Netwerk VN-Vrouwenverdrag heeft dit ondertekend en roept de lezers van deze nieuwsbrief op het als persoon of namens hun organisatie te ondertekenen.
Interview met Corinne Dettmeijer online
Dana Huisman, masterstudente Human Rights Studies in Lund (Zweden) en vrijwilliger bij het Netwerk VN-Vrouwenverdrag, interviewde Corinne Dettmeijer, lid van het Vrouwenrechtencomité van de VN (CEDAW). Dettmeijer is lid van de werkgroep die de oordelen van CEDAW in het kader van het Individueel Klachtprotocol bij het VN-Vrouwenverdrag voorbereidt. Onlangs deed CEDAW uitspraak in een zaak van ‘troostmeisjes’ uit de Filippijnen. In het interview legt Dettmeijer uit waarom deze uitspraak ook voor vrouwen in Nederland van belang is, vertelt ze over de potentie van het VN-Vrouwenverdrag en geeft ze advies over hoe advocaten daar vaker een beroep doen op kunnen doen.
Wil je een inkijk in hoe het Nederlandse CEDAW-lid de sessie ervaart? En meer weten over hoe het Verdrag in Nederland gebruikt kan worden?
Lees hier het hele interview.
6 juli – Symposium Amnesty Seksueel geweld. Blinde vlek in asielprocedures?
Amnesty International concludeert in het samen met iMMO gemaakte rapport Seksueel geweld: blinde vlek in de asielprocedure? dat mensen die hiernaartoe vluchten onvoldoende bescherming krijgen wanneer zij te maken hebben gehad met seksueel geweld. Signalen van seksuele trauma’s worden onvoldoende herkend tijdens de asielprocedure en ‘gender’ ontbreekt als aparte grond voor asielbescherming. Het rapport besloot met een aantal aanbevelingen.
Op het Symposium zullen Amnesty en iMMO het rapport kort samenvatten. Renée Römkens, emeritus-hoogleraar gespecialiseerd in gender gerelateerd geweld, zal een presentatie geven over het VN-Vrouwenverdrag en het Istanbul-Verdrag en het belang van deze verdragen voor de asielprocedure.
Aanmelding voor het symposium is vereist. Je kunt je aanmelden via deze link (uiterlijk 3 juli).