Netwerk VN-Vrouwenverdag

Zoeken
Spring naar inhoud
  • Home
  • Verdrag
  • Rapportages
  • Campagnes
  • Netwerk
  • Literatuur
  • Jurisprudentie
  • Links
  • Contact

Nieuwsbrief juli 2017

Zwangere zelfstandigen ontlenen rechten aan VN-vrouwenverdrag
Zelfstandig werkende vrouwen die tussen augustus 2004 en juni 2008 een kind kregen, moeten alsnog een uitkering ontvangen voor de 16 weken rond de bevalling. Dat is het oordeel van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op donderdag 27 juli 2017 in een tussenuitspraak. De consequentie is dat alle zelfstandig werkende en meewerkende vrouwen (zo’n 17.000) die in deze periode een kind hebben gekregen, alsnog in de toekomst een uitkering kunnen aanvragen bij het UWV. De Raad heeft het UWV 16 weken de gelegenheid gegeven om voor de drie vrouwen die het betrof een nieuw besluit te nemen met in acht neming van de overwegingen van de Raad.
Daarna zal de CRvB de zaak opnieuw beoordelen.

FNV, Proefprocessenfonds Clara Wichmann en Vereniging voor Vrouw en Recht hebben in een gezamenlijk persbericht verheugd gereageerd. De uitspraak van de CRvB is duidelijk gemotiveerd. Afschaffing van de regeling voor zelfstandige vrouwen zonder overgangsregeling, vervangende regeling of compensatie is in strijd met het VN-Vrouwenverdrag. En vrouwen moeten zich rechtstreeks op de rechten voortvloeiend uit het vrouwenverdrag kunnen beroepen. Het UWV en de Staat hebben van de CRvB 16 weken de tijd gekregen om te kiezen op welke wijze de zelfstandig werkende vrouwen die tussen 2004 en 2008 een kind hebben gekregen gecompenseerd worden. Als binnen deze termijn geen regeling getroffen wordt dan zal de CRvB het UWV opdracht geven betrokkenen een uitkering toe te kennen.

Het UWV heeft eerder toegezegd andere vrouwen in dezelfde situatie als de procederende vrouwen een uitkering in het vooruitzicht te stellen als de CRvB de drie vrouwen gelijk geeft. Daarvoor krijgen alle andere vrouwen een redelijke termijn. Het UWV zal nu naar verwachting met de Minister van Sociale Zaken overleggen hoe ze uitvoering gaan geven aan de uitspraak.
Vrouwen hoeven zich dus niet op stel en sprong bij het UWV te melden, maar het kan geen kwaad alvast flink rond te bazuinen dat er recht op een uitkering is ontstaan. Tot nu toe hebben zich een kleine duizend vrouwen bij het Meldpunt van FNV Vrouw gemeld. De grote meerderheid van de 17.000 betrokkenen moet dus nog bereikt worden.

Het Netwerk heeft zich al die jaren voor de zwangere zelfstandigen ingezet bij het CEDAW-Comité. In de schaduwrapportages 2006/7, 2009/10 en in 2016. Daardoor heeft CEDAW gedurende de constructieve dialogen waarop het 4de, 5de en 6de regeringsrapport werd besproken de regeringsdelegaties kritisch bevraagd. Zie het blogspot voor de laatste keer. In de Concluding Observations zijn duidelijke aanbevelingen geformuleerd, die zowel in de klachtprocedure bij CEDAW als nu weer door de CRvB zijn gebruikt.

Wie het Netwerk VN-Vrouwenverdrag met het behaalde resultaat wil feliciteren: giften zijn welkom op IBAN NL 82 TRIO 01 98  51 84  71 t.n.v. Vereniging voor Vrouw en Recht inzake Netwerk. Uw gift is fiscaal aftrekbaar vanwege de ANBI-status van de VVR. Uw gift zal gebruikt worden om de publieksinformatie over de laatste conclusies en aanbevelingen van het CEDAW-Comité te vervaardigen. De zaak van de zwangere zelfstandigen laat zien hoe noodzakelijk het is om publiek en politici te voorzien van begrijpelijke informatie over het VN-Vrouwenverdrag en over de standpunten van het CEDAW-Comité.

Women’s Access to Justice
Van de bijeenkomst over CEDAW’s Algemene Aanbeveling 33 op 1 juni j.l. die het Netwerk organiseerde samen met de Vereniging voor Vrouw en Recht Clara Wichmann is een gedegen verslag gemaakt. Het is toegestuurd aan alle deelnemer, maar is zeker ook interessant voor wie er niet bij kon zijn. U vindt de PDF op de website van het Netwerk.

 

 

Agenda

Er zijn geen aankomende events.

Agenda archief
  • 7de Schaduwproces VN-Vrouwenverdrag 2020 – 2024

    In 2020 is 7de rapportagecyclus VN-Vrouwenverdrag begonnen.  Die duurt waarschijnlijk tot in 2024. Nederland is in 2020 overgestapt op de zogenaamde verkorte rapportageprocedure. Dat betekent dat het CEDAW-Comité eerst vragen aan de regering formuleert (List of Issues Prior to Reporting). …

  • Nederland moet vrouwenrechten beter waarborgen

    De conclusies van het VN-vrouwenrechten comité in 2016 (PDF) Een overzicht van de zorgen en aanbevelingen van het CEDAW-Comité (6de rapprtagecyclus) en de voornaamste punten uit de schaduwrapportage, gebundeld per thema. In PDF en in Epub formaat, voor E-readers en…

Recente berichten

  • 7de Schaduwproces VN-Vrouwenverdrag 2020 – 2024 12 jan 2023
  • Vacature: penvoerder Schaduwrapportage VN-Vrouwenverdrag 29 nov 2022
  • Vacature: expert op het gebied van gender en handicap 24 nov 2022
  • 7de Regeringsrapportage VN-Vrouwenverdrag naar CEDAW 7 sep 2022
  • Samenvatting van Algemene Aanbeveling Nr. 37 over Gender en klimaat 10 dec 2021

Nieuwsbrief

verzenden...

Nieuwsbrief archief

Reeds verschenen nieuwsbrieven zijn te raadplegen in het nieuwsbrief archief.