Conclusies en aanbevelingen van het Vrouwenrechtencomité van de VN
Op vrijdag middag 18 november 2016 heeft het CEDAW-Comité, dat toeziet op naleving van het VN-vrouwenverdrag, zijn conclusies en aanbevelingen gepubliceerd over de voortgang van de implementatie van het verdrag in het Koninkrijk der Nederlanden (de zogenaamde ‘concluding observations’). Het Netwerk heeft in een persbericht een samenvatting verspreid, waaraan op verschillende nieuwssites aandacht is besteed.
Een Nederlandse vertaling van de concluding observations is niet beschikbaar, het ‘request’ van het Comité ten spijt (para 49). Zo’n vertaling komt er ook niet als we de woordvoerder van het ministerie goed begrepen hebben. Strikt genomen zou uitvoering van deze aanbeveling van het Comité zelfs vertaling in het Fries moeten impliceren. Slechts weinig Friezen zullen daarop zitten te wachten, maar een Nederlandse vertaling zou wel in de rede liggen. Het Netwerk is verder in gesprek met de Directie Emancipatie over een Nederlandstalige samenvatting met relevante achtergrondinformatie, zoals er ook na de vorige construktiebe dialoog met het CEDAW-Comité gepubliceerd is: Vrouwenrechten in Nederland anno 2010, enige vooruitgang, nog veel te doen.
12 januari 2017 debriefing CEDAW-sessie en Concluding Observations
Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis (en deelnemer aan het Netwerk), is gastvrouw van de debriefingsbijeenkomst die het Netwerk organiseert op 12 januari. Tijdens deze bijeenkomst zullen we, samen met de NGO-vertegenwoordigers die in Genève waren, terugblikken op de 65e sessie van het CEDAW en stil staan bij de Concluding Observations. Vervolgens gaan we in groepjes uiteen om strategieën uit te werken voor een vervolg. Hoe gaan we nu verder? Wat gaan we doen met die aanbevelingen?
Uitgenodigd zijn de 78 organisaties die de schaduwrapportage ondertekenden. Alle belangstellenden zijn welkom, als ze zich even aan melden.
Aan het slot kan het glas geheven worden op het vervolg en op het nieuwe jaar.
Tijd: 14 – 17 uur (inloop vanaf 13.30 uur).
Plaats: Atria,gevestigd in het verzamelgebouw De Vijzel, vlakbij De Munt. Adres Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam.
Route beschrijving:
Atria is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanaf Amsterdam Centraal Station neemt u de tramlijn 16, halte Keizersgracht/Vijzelstraat. Loop een klein stukje terug, u vindt ons tussen de brug van de Herengracht en de Munttoren.
U kunt ook tram 4, 9 of 14 nemen, halte Rembrandtplein. Loop ook hier een stukje terug naar De Munt, steek over en loop linksaf de Vijzelstraat in.
Als u met de auto komt, kunt u om de hoek parkeren in Parkeergarage Geelvinck aan de Reguliersdwarsstraat.
Blogs, foto’s en video’s
Tijdens CEDAW sessie 65, waarin het Vrouwenrechtencomité de zesde regeringsrapportage met de regeringsdelegatie van het Koninkrijk der Nederlanden besprak, schreven in Genève aanwezige NGO-vertegenwoordigers blogs om hun ervaringen over sfeer en inhoud te delen met het thuisfront. Bijvoorbeeld over de beperking in het toegang tot het recht, de huisarts, de overtijdbehandeling en de abortuspil en over bestrijding van stereotypen. Sommige blogs zijn voorzien van foto’s. Ook nu nog informatief en aardig om te lezen.
Wie zelf wil zien hoe het er in Genève aan toeging kan de video bekijken die van de sessie gemaakt is. Oordeel zelf hoe de minister het er afbracht en zie hoe vasthoudend het Comité was. De link er naar en de link naar de presentatie van het oral statement is te vinden op de 6de rapportagecyclus pagina van de website van het Netwerk.
Kamervragen over de CEDAW-sessie
Nog voordat de Conclusies en aanbevelingen van het Vrouwenrechtencomité waren gepubliceerd hebben kamerleden Vera Bergkamp en Pia Dijkstra (beide D66) kamervragen gesteld aan minister Bussemaker. De kamerleden baseerden zich op de samenvatting van het persbericht van het Netwerk uit Genève op de website van Opzij. Op 19 december 2016 heeft de minister deze vragen mede namens enige collega’s beantwoord. Het zal niet verbazen dat de minister een andere visie heeft op de meeste aangeroerde onderwerpen dan het Netwerk, maar deze nieuwsbrief leent zich er niet voor om daar op in te gaan. Op de debriefingsbijeenkomst van 12 januari 2017 zal erover gesproken worden, net als over de mogelijkheden voor de follow-up.
In antwoord 4 schrijft de minister: Ik zal mij de komende tijd verder blijven inzetten om de Nederlandse situatie nog meer in lijn te brengen met het VN-Vrouwenverdrag. Om te beginnen zal ik samen met het Netwerk VN-Vrouwenverdrag in februari 2017 een conferentie organiseren waar ik met alle betrokkenen wil bespreken hoe we gezamenlijk met de aanbevelingen van het Comité aan de slag gaan.
Diezelfde 19de december ontving het Netwerk de vooraankondiging daarvan die we graag met de nieuwsbrieflezers delen:
Vooraankondiging Conferentie VN Vrouwenverdrag op 9 februari 2017
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij nodigen wij u uit voor de Conferentie VN Vrouwenverdrag op 9 februari 2017 in het Muntgebouw in Utrecht.
Op 10 november 2016 vond de constructieve dialoog plaats tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Comité dat toeziet op naleving van het VN Vrouwenverdrag.
Het Comité plaatste haar aanbevelingen (concluding observations) op vrijdag 18 november op de website van de OHCHR.
Tijdens de sessie kondigde Minister Bussemaker aan dat een conferentie wordt georganiseerd om met relevante organisaties te bezien op welke wijze invulling kan worden gegeven aan deze aanbevelingen.
De conferentie begint om 13.00 uur en eindigt om 18.00 uur. Gezien uw expertise is uw aanwezigheid op deze middag zeer gewenst. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar cedaw@minocw.nl.
Nadere informatie volgt in januari.
Tot 9 februari 2017 in Utrecht!
Met vriendelijke groet,
Jacqueline Prins LLM MA
………………………………………………………………
Directeur Emancipatie
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50 | 2515 XP Den Haag
Postbus 16375 | 2500 BJ | ’s-Gravenhage
Secretaresse Marian A. van Bommel | m.a.vanbommel@minocw.nl | +31 70 4123993
………………………………………………………………
Meldpunt Zwangerschapsuitkering Zelfstandigen van FNV Vrouw
Het Netwerk VN-vrouwenverdrag werkt samen met FNV Vrouw, FNV Zelfstandigen, de Vereniging voor Vrouw en Recht en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann in de inmiddels al meer dan tien jaar durende procedures van zes zelfstandige vrouwen die geen zwangerschapsuitkering kregen, omdat de publieke voorziening in 2004 was afgeschaft. In 2008 kwam een nieuwe publieke voorziening tot stand, maar daar kwamen deze zes en 17.000 vrouwen die in de tussentijd een kind hadden gekregen niet voor in aanmerking.
Bij het Meldpunt dat FNV Vrouw in 2014 opende hebben zich inmiddels 930 vrouwen gemeld. In december droeg het Netwerk een stukje over de CEDAW-sessie bij aan de Nieuwsbrief van het Meldpunt. Zie hieronder. Wie die hele Nieuwsbrief wil lezen: hier is een link.
Vrouwenrechtencomité van de VN was ‘not amused’
Het Comité was natuurlijk wel benieuwd hoe de regering uitvoering had gegeven aan zijn uitspraak in de individuele klachtzaak van de zes zwangere zelfstandigen (2014). Het was geschokt te vernemen dat Nederland de uitspraak naast zich neer had gelegd. Daarmee ondermijnt de regering het systeem. Lees het blog over de bespreking van dit onderwerp.
In zijn conclusies en aanbevelingen gebruikt het Comité scherpe bewoordingen uit het VN-jargon. Het uit zorgen over het negeren van de klachtuitspraak, terwijl het Comité toch duidelijk schending van het VN-Vrouwenverdrag had geconstateerd. Het is ook bezorgd over het beroep dat UWV en de staat hebben aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland. De staat werpt ernstige belemmeringen op voor de toegang tot het recht van vrouwen en dwingt vrouwen nieuwe juridische procedures te starten. Het Comité dringt er dan ook op aan op zijn aanbevelingen in de individuele klachtzaak zonder verder uitstel uit te voeren en concrete maatregelen te treffen om te voorzien in een effectieve remedie voor alle betrokken vrouwen.
Redactie: Leontine Bijleveld